Barion Pixel

Balog Anna

A lovak okos állatok, de…

Sokszor írok (és olvasok) arról, hogy a lovak milyen csodálatosak, milyen intelligensek, mennyire rá tudnak hangolódni az emberre és micsoda hozzájárulást jelenteknek az önismeretben.

Ez valóban így van.

Otthoni lótartóként azért van ennek egy másik oldala is:

 • amikor a gonddal előkészített kajáját belerúgja a saját vizeletébe,
 • amikor felrúgja a vizes vödröt, hogy más ne tudjon inni belőle,
 • amikor lebontanak mindent unalmukban és
 • amikor nem bírnak magukkal.

(Zárójel: éppen az ilyen tulajdonságaik miatt is vagyunk hajlamosak emberi tulajdonságokkal felruházni őket…ami talán azért nem szerencsés, mert a lóval való munkában ez komoly félreértésekhez vezet köztünk és az állat között…)

A lovak is lehetnek családtagok?

20210119_243 másolat

A lovaimat a tőlünk telhető (és néha már azon is túl) módon tartjuk:

 • dolgozunk velük,
 • figyelünk az egészségükre
 • és természetesen a lelküket is „ápoljuk”, ha kell.

Sajnos (?) sokan nem így tekintenek az állatra: nem családtagként, hanem bevételi forrásként. Az állat addig megy, ameddig bírja, és ha nem bírja, ha beteg lesz, akkor mehet el a „háztól”. Nem is hinnéd, hányan gondolkoznak így. Pedig a lovak nagyon értékes és szerethető lények, a maguk módján pedig kifejezetten okosak is.

Lovakkal is első a biztonság.

De nemcsak okosak, hanem szépek, méltóságteljesek (Láttál már lovat feküdni és sejted hol van a kedvenc helye?) és valóban nem agresszívak. Néha azonban nem figyelnek oda. Vagyis figyelnek, csak nem oda, ahová szerintünk kellene. És az nekünk nem szerencsés. (Erős eufemizmus. )

Néha nem tudnak viselkedni, annak ellenére, hogy sok mindent megtanítunk nekik. Az ösztöneik felül írják ezeket a tanult mechanizmusokat. Olyankor pedig nem lehet elintézni az egészet egy kis atyalapatyalával, erősebben oda kell nyúlni, szólni, sőt olykor orrba is kell koppintani őket.

Szóval szép a misztikus meg a méltóság, meg a szelídség, de a lovak néha igazi gyökerek.

Nagyon szeretem őket, nagyon meg is bízom a sajátjaimban, de amikor eljössz hozzám, hozzánk velük önmagadon dolgozni, akkor számomra az első a biztonság lesz. Nem fogok kertelni, nem fogok szépíteni, el fogom neked mondom a veszélyeket, a teendőket, vagyis azt, hogy mire kell figyelned, ha velük dolgozol.

 

ló néz ki a boxból

A lóra ugyanis sosincs garancia

A foglalkozás teljes ideje alatt egész lényemmel és figyelmemmel kísérem a folyamatot, monitorozom az állatot, és bármilyen apró jelet is látok arra vonatkozóan, hogy valami nem stimmel– leállítom a gyakorlatot. A biztonság,  sérülésmentesség és a bizalom elsődleges. (Szegény gyerekeim tudnának mesélni…)

Jó, ha minél több embernek lehetősége van lovakkal kapcsolódni, lovagolni, jó, ha minél több ember szerezhet élményt lovakkal, de nem biztos, hogy jó, ha minél több, saját magát szakembernek gondoló emberke esik bele egy-két olyan gondolkodási „hibába”, amelynek könnyen lehet baleset a vége.

Gombamód nőnek ki a lovasiskolák, lovas tanyák, lovas akármik szinte a semmiből, és sajnos emiatt a „semmi” miatt sokszor nincs ott a megfelelő háttértudás és szakértelem ahhoz, hogy a lehető legnagyobb biztonságban zajljanak az események.

A lóra sosincs garancia. Ezt sajnos a saját bőrömön is meg kellett már tapasztalnom, annak ellenére, hogy biztonsági játékos vagyok. Ezért is tartom olyan fontosnak, hogy a „természetes rizikófaktorokat” figyelembe véve törekedjünk a biztonságra. A sérülést így sem lehet soha kizárni; a baleset attól baleset, mert valami balul sült el.

Mit teszek azért, hogy a lehető legnagyobb biztonságban tudhassam a hozzám érkezőket?

 • Dolgozom a lovakkal, időt töltök velük, figyelem őket,
 • napi, állandó kapcsolatban vagyok velük;
 • mivel jól ismerjük egymást, tudjuk, kinek éppen milyen napja van;
 • képzem magam és a lovaimat;
 • szupervízióba járok;
 • igyekszünk optimális tartási körülményeket biztosítani, ügyelve a tisztaságra és természetességre;
 • a lovaink megelőző egészségügyi intézkedéseket kapnak és természetesen egészségügyi ellátást is, ha arra szükség van;
 • a táplálékuk minőségi;
 • rendszeresen jár masszőr hozzájuk és
 • shiatsu kezelésben is részesülnek;
 • nekik megfelelő mértékben terheljük a lovainkat, nem „fejeltetjük” be őket

Ezeken felül pedig van felelősségbiztosításom és merek segítséget is kérni, ha szükséges.

De a legfontosabb, hogy a lovainkat szeretem, megbecsülöm és óvom. Én így vigyázok Rád.

Gyere el hozzám lovas coachingra és tapasztald meg Te is!

Látogass el hozzánk

Tiszta szívből ajánlom mindenkinek ezt a módszert, aki egy különleges, nagyon hatékony és kézzelfogható módszert keres ahhoz, hogy közelebb kerüljön saját magához, hogy megismerje önmagát.


Időpontfoglalás

Kérdésed van? Hívj fel!

+36 20 529 9266

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Select your currency
HUF Magyar forint
EUR euró