Balog Anna

Lovas coaching akkor is, ha félsz a lovaktól?

Mi van akkor, ha félek a lovaktól?

Lovas coaching akkor is, ha félsz a lovaktól? Ebben a cikkben erre a kérdésre igyekeztem választ adni.

Mi van akkor, ha én félek a lovaktól? Részt vehetek azért lovas foglalkozáson, coachingon? – szoktátok kérdezni.

Ez rendben is van, akkor ez van: félsz a lovaktól.

Ez is rendben van.

A lovak nagyok, hirtelen mozognak, nagy fogaik és erős patáik vannak.

Bizony, ez félelmet kelt. Ráadásul a „csodás” tartási körülményeknek és sok esetben – próbálok ítélkezés nélkül írni, de nézzétek el ezt nekem, nem igazán megy – a hozzá nem értésnek „hála”, sok mindenkinek van már egy (két vagy több) rossz élménye pónikkal, lovakkal.

A félelem rendben van, a félelemre szükség van (bizonyos helyzetekben). Az, hogy félek a lovaktól, megvéd egy csomó mindentől. Mondjuk attól, hogy leugorj egy magas fáról vagy felülj egy közel 600 kilós állat hátára, akiről azt sem tudod, hogy kell irányítani.

(Nyugi, a lóval történő foglalkozások során – ha csak kifejezetten nem kéred – földről, tehát a hátukra való felülés nélkül dolgozunk.)

A félelem nélkül az emberiség jó eséllyel már kihalt volna.

Félek a lovaktól – előny vagy hátrány?

A ló mindent észre vesz.

A ló megérzi, ha félsz. És ez is rendben van. El is mondhatod neki, hogy “félek a lovaktól”. Felvállalhatod. Rendben van, mert a ló azzal tud kezdeni valamit, ami van, ami a létező, ami koherens. Ami kívül van, az van belül is. A ló nem mar rá erre, a ló nem támad le emiatt. A ló nem ragadozó. A ló menekülő állat, aki ismeri a félelemet. A ló azzal tud kapcsolódni, aki őszinte: aki őszinte magához és hozzá, aki ki meri mutatni azt, ami benne van.

Jegyezd meg!

  1. Rendben van félni és rendben van szembe nézni a félelemmel.
  2. Rendben van a foglalkozás egésze alatt távolról nézni a lovat és
  3. rendben van öt perccel a kezdés után a ló nyakában csüngeni, nem értve azt, hogy mitől is féltél. (Általában ez történik. ) Van nekem egy nagyon kedves, viszonylag kicsi, nagyon cuki lovam (na, nem mintha a többi nem lenne cuki, de ők nagyok…) – tökéletesen alkalmas arra, hogy vele együtt meglépd, átlépd, felszabadítsd magad a korlátaid alól.

Figyelni fogok Rád.

Én természetesen mindent elkövetek annak érdekében, hogy a nálunk töltött idő kellemes élmény legyen:

  • ismerem a lovaimat,
  • ismerem a reakcióikat,
  • észreveszem, ha valami sok nekik,
  • észreveszem, ha valami nem tetszik nekik.

Ez nem az én különleges képességem, ez egyszerű odafigyelés, tapasztalat és tudás. Tapasztalatom is van ebben, hiszen sokszor hallottam már részvevőktől, hogy “Anna, félek a lovaktól”.

El sem tudod képzelni, micsoda felszabadító érzés megtapasztalni azt, ahogy barátságba kerülsz a félelmed tárgyával! Ezért próbáld ki mindenképp! (A tigrist azért hanyagold.  )

Bízom benne, hogy ezzel a bejegyezéssel sikerült – legalábbis egy kicsit – eloszlatni a félelmeidet. Várlak szeretettel Hárskúton, a Bakony legszebb kis falujában.

Látogass el hozzánk

Tiszta szívből ajánlom mindenkinek ezt a módszert, aki egy különleges, nagyon hatékony és kézzelfogható módszert keres ahhoz, hogy közelebb kerüljön saját magához, hogy megismerje önmagát.

Kérdésed van? Hívj fel!

STRESSZMENTESÍTŐ TIPPEK

Kérem a stresszmentesítő leveleket és az AJÁNDÉK ötleteket a kiegyensúlyozott mindennapokért.

Nem küldök levélszemetet! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.